<< Sida10

Sida12 >>

 

klart.se

Kalender

 Anten
 24 juni Lördag
 Eva o Ingvar

 Anten
 6 september Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 13 september Onsdag
 Conny

 Anten
 20 september Onsdag
 Conny

 Anten
 27 september Onsdag
 Bengt

 Anten
 4 oktober Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 11 oktober Onsdag
 Göran.

 Anten
 18 oktober Onsdag
 Conny

 Anten
 25 oktober Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 1 november Onsdag
 Bengt

 Anten
 8 november Onsdag
 Conny

 Anten
 15 november Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 22 november Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 29 november Onsdag
 Conny

 Anten
 6 december Onsdag
 Conny

 Anten
 13 december Onsdag
 Conny och Lars-Håkan.


Besök nr  711382
idag  29

B  1985959 U  29

-Sida11 -ONSDAGSDANSEN
Kvällens dans våren 2023.
18/1    Dans uti lövad sal
25/1    Cinderellas jubileumsschottis
 1/2     Viggenpolka
 8/2     Ingrids familjehambo
15/2    Repetitioner
22/2    Repetitioner
 1/3     Repetitioner
 8/3     Borgundapolka
15/3    Gunnarsösnoa
22/3    Repetitioner
29/3    Morfars tangoKlicka för större bild.


Onsdagen den 15/3 med Eva & Ingvar
  Det här är Bengts baksida med en tummstock i bakfickan.Tummstocken fick han av Ingvar i present eftersom han fyllde år häromdagen.
 - Du ska få en del av ett dragspel, sa Ingvar när han räckte fram tummstocken. Sedan sjöng och hurrade vi för Bengt.
  Det blev som vanligt mycket dansglägje den här kvällen också. Två nya danser blev det Gunnarsösnoa, som gick jättebra, och Smygvalsen som inte gick så bra. Båda danserna kommer igen nästa vecka.Klicka för större bild.


Onsdag den 15/2 med Bengt.
  Några av kvällens danser hade kvinnonamn i sina titlar och en dans var till och med gjord till en av våra dansare, nämligen Lill-Karins hambo. Vi dansade Lottas polka och en Lotta fanns med. Minst två Ingrid fick tillsammans med övriga dansa Ingrids familjehambo. Anderssons tango fick åtminstone en dam dansa med herr Andersson. Många snäckor fanns det som dansade Snäckan men som tur var fanns ingen gris som kunde förknippas med Grisesnoa.
   Bengt och hans dragspel tillsammans med oss dansare blev en extra bra kombination. Klicka för större bild.


Onsdagen den 8/2 med Conny.
 Det här är Paul Palmkvist som tyvärr inte kan dansa längre. Han började dansa i Anten på 70-talet och var med och startade föreningen 1978, han var också med i den första styrelsen. Susanne, hans fru, gick nybörjarkurs i dansföreningen Snurrebocken och där spelade Conny. De träffades 1986 och det sa "klick" direkt och de blev ett par. De började dansa i Anten men efter ett tag gjorde de ett längre uppehåll med dansen, de hade för mycket att göra. Men de kom tillbaka. Susanne har inte dansat på ca tre år och tycker att det är jätteroligt dansa trots att Paul inte kan längre, det ger henne glädje och energi.
 Kvällens dans var bytesdansen Ingrids familjehambo, lätt och trevlig dans.
  Conny spelar och vi dansar, härlig kombination!Klicka för större bild.


Onsdag den 1/2 med Eva och Ingvar.
  Oj, oj, vilken rolig danskväll det blev. Fantastisk musik som gjorde dansglädjen ännu större och många roliga danser som man blev extra glad av.
  Kvällens dans var Viggenpolka, som tillägnades df Viggen på deras 45-årsjubileum 2019. Koreografer är Eva och Roy Jansson. Går att dansa till valfri polka, men bäst passar till låten Viggen. Kul dans där kavaljeren får anstränga sig lite extra när han ska under egen arm, bakom och runt damen motsols på 4 polkasteg och därefter 4 aviga polka med sin dam. Dansen kommer åter nästa vecka. 
Viggens koreografer: Eva och Roy JanssonKlicka för större bild. Evas Ingvar plockar ihop instrument och diverse andra prylar som behövs en danskväll. Tack vare detta behöver Invar inte gå på gym.
Klicka för större bild.


Onsdagen 25/1 med Spelfinkarna.
  Den här mannen känner ni igen, Per-Anders Sköld, det är han och hans fru Marie som är upphovsmän till den supernya dansen, Cindirellas jubileumsschottis. Dansbandsveckan på Cindirella firade 10 år i år och då tänkte de att det skulle passa bra att göra en ny dans för att fira detta. Dansen som kan dansas till vilken schottis som helst, innehåller en slags buggtur som börjar med en tjejkram och övergår i en killkram. Dansen har redan dansats på flera ställen och den här kvällen fick även antendansarna testa dansen och den blev mycket uppskattad.
  Salty Dog Rag, som är en amerikansk dans,  stod på kvällens danslista. Kjell berättade att han dansade Salty Dog Rag första gången redan 1960 eller om det var 1961, han är inte riktigt säker. Han var sjöman på ett fraktfartyg och varje gång de var i hamn försökte han hitta något ställe med dans och den här kvällen var det ett gammaldansgäng som drog med honom. När hans båt la till i en hamn i Sydamerika tänkte han dansa tango, men det gick inte alls. Kjell började dansa redan som 13-åring, han har alltid älskat att dansa och tack vare dansen har han haft och har mycket roligt.Klicka för större bild.Lotta och Thomas buggar till Spelfinkarnas härliga bugglåt.Klicka för större bild.


Onsdagen den 18/1 med Conny.
  Första danskvällen utan Anders som dansledare gick mycket bra. Styrelsemedlemmarna Monica och Jan visade ett par danser och Jan rappade. Även Conny på scenen hjälpte till och sa att lediga damer skulle ställa sig i luckorna och därefter skulle damerna gå fram ett steg.
  Tidigare har vi haft dubbeldanser hela kvällen utom hambo. Några tycker att det kan bli lite tjatigt och andra tycker att det är bra. Att en dans kommer två gånger kan vara bra om man fått stå över eller känner att man vill dansa den aktuella dansen en gång till för att befästa den. En dans kan också vara extra rolig. Dansprogrammen kommer att bestå av enkeldanser, åtminstone ett tag framåt, men om någon vill dansa samma dans ännu en gång säger man till. Alla måste våga säga till!
Bilden: Buster var extra kelsjuk den här kvällen. Här är det Rolf som får en hundkram eller får han en hundpuss? Conny säger att Buster blir extra glad när de ska åka till Anten, det kanske beror på att här finns extra många att kela med.Klicka för större bild.Susanne och Kjeld.Kvällens dans hösten 2022.
  7/9     Kajsas vals
14/9     Rolletten
21/9     Hyfsapolka
28/9     NyPet-schottis
 5/10    Tanta Mi
12/10    Nickolinas snoa
19/10    En vals tillsammans
26/10    Marknadspolka
  2/11    Borgundaschottis
  9/11    Linnea
15/11    Lill-Karins hambo
23/11    I mitt hjärta
30/11    Tindrande ögon
 7/12     Dansgänget 30-års jubileumsdansKlicka för större bild.


Onsdag den 14/12 med Conny & Lars-Håkan.
  Även Gull-Maj fick en blomma för att hon hjälpt Anders att visa danser. Många lämnade återbud till kvällens dans beroende på covid, förkylning och kräksjuka. Vi som kunde närvara på dansen fick en trevlig kväll: glögg, dans, julsmörgås, besök av Lucia med tärnor samt ännu mera dans. Det är bra att dansa mycket före jul för då får man plats med mycket julmat, brukar dansledar-Anders säga.
  Anders fick ta bort ett par danser samt stuva om lite i dansprogrammet men Bjällerklang fick vi dansa och det gör vi ju bara vid jul. Härlig julstämning uppstod.

Klicka för större bild.Conny fyllde år den här dagen och Monica visste att han gillar en viss bakelse. Vi sjöng för Conny och även för vår dansledar-Anders som skulle fylla år på fredagen.Klicka för större bild.


Onsdagen den 7/12 med Eva & Ingvar.
 Anders kommer att sluta som dansledare och det tycker vi alla är jättetråkigt, han är så jättebra som dansledare, inte lätt att ersätta.
Eva och Ingvar lämnade en blomsterbukett och tackade för ett jättefint samarbete under de gångna åren.
 - Anders är den dansledare som dansar vackrast, sa Ingvar och Eva höll med.
 På bilden syns också de fina julslipsarna som Eva och Ingvar fick av Lotta och Thomas. Det finns en knapp på slipsarna som man kan trycka på och då blinkar de rött. Mycket fina slipsar.
 För ett par veckor sedan berättade Anders att nästa gång som Eva och Ingvar kommer blir veckans dans en alldeles speciell dans. Många har gissat men ingen har gissat rätt. Äntligen fick vi reda på vad det var för hemlig dans; Dansgängets 30-års jubileumsdans. Dansen är en polkavariant och gjord till låten Karl-Jerker Speleman. Jättekul och lätt dans tyckte nog alla. Först fick vi dansa i något långsammare tempo sedan ökades tempot. En rejäl pulshöjare blev det men det är ju så nyttigt för kroppen med lite pulshöjning då och då. 
 En jättetrevlig kväll som avslutades med en tävling, Eva och Ingvar spelade några foxtrot-låtar från ett visst årtal. En av låtarna var Elvis-låten Return to sender och många hade nog innan dess gissat att det var länge sedan dessa låtar gjordes. Berit gissade 1962 och det var rätt, hon vann ett halvt kilo kaffe.
 Vi ses på onsdag för en ny trevlig danskväll i Anten. Glöm inte att anmäla dig!Klicka för större bild.


Onsdag den 30/11 med Conny och Buster.
  Dansen Lill-Karins hambo har tillägnats Carin (bilden) och den här kvällen var det tredje gången som dansen stod på programmet. Fin liten hambo som dansarna verkade tycka om. Lägg märke till vad Carin har i händerna, jo just det en banan.
  Kvällens dans var Tindrande ögon och den trevliga dansen har vi dansat tidigare i Anten, bra att den kom upp på dansprogrammet igen.
  Nästa vecka kommer det att komma något speciellt på dansprogrammet. Anders har flaggat för att han tillsammans med Eva och Ingvar ska lära ut en dans som aldrig dansats i Anten tidigare. Några gissade på dansen Cykelnyckeln, men det var fel. På söndag kommer dansprogrammet på vår hemsida. 

Klicka för större bild.


Onsdagen den 15/11 med Eva & Ingvar.
  Den här kvällen fick bananen vara med extra mycket, dels spelade Eva banan och vid ett av borden satt fyra bananätande dansare. Efter varje danskväll ligger det ett antal bananskal i papperskorgen.
 - Gott, nyttigt och mättande, sa de bananätande dansarna.
  Kvällens dans var Lill-Karins hambo, som gjordes 31/12 1995 till Carin i Skepplanda, hon fyllde jämna år då. Dansen har dansats lite varstans men inte i Anten, så det var på tiden tyckte Carin och tipsade Anders. Carin har gått under namnet Lill-Carin ända sedan hon gick i tredja klass, det var tre Karin i klassen och hon var minst. Denna hambo innehåller mycket vals så det gör att den inte blir så ansträngande.
  Till dansen Skärgårdsflirt vill Anders att Eva och Ingvar spelar Deja vu och det gjorde de. Till Toftasvängen spelade de Trettondagsmarschen och det var jättehärligt att dansa till den låten.
  Nästa gång som Eva och Ingvar kommer till Anten blir det en ny tävling med kaffe i pris samt att de ska spela till en dans som inte har dansats i Anten hittills och det beror på
att dansen kräver en viss låt och alla spelmän har inte lärt sig låten ännu. Mycket roligt att se fram emot.Vår ordförande Jan var helt salig efter sista dansen.

 - Vilken fantastisk danskväll! Beklagar de som inte hade möjlighet att komma till Anten den här kvällen, sa Jan och strålade av glädje.
Klicka för större bild.


Onsdag den 9/11 med Göran.
  Med mycket kort varsel kunde Göran hoppa in i stället för Conny. Jättebra! Göran var lite sen så vi visste inte om vi skulle bli tvungna att ta fram vår inspelade musik. Tur att han kom för det är ju extra trevligt att få dansa till levande musik.
Även den här veckan stod Curt på scenen och det var inte första gången som han spelade med Göran. Det lät jättebra även den här veckan.
 - Jätteroligt, tyckte Curt, men vi saknade honom på dansgolvet.
  Kvällens dans var snoavarianten Linnea som vi har dansat tidigare i Anten. Dansen är gjord till Evert Taubes låt Linnea och Göran spelade och sjöng den låten för oss.Klicka för större bild.Dansvännerna, Gullan och Solveig.Klicka för större bild.


Onsdag den 2/11 med Tore.
  Den här kvällen fick vi dansa till två dragspel, Curt spelade med Tore och det lät jättebra. Curt råkade ha sitt dragspel i bilen och frågade Tore om de kunde spela tillsammans en stund. De testade lite innan dansen började och det gick bra. Efter ett tag tänkte Curt börja dansa men då bad Tore honom fortsätta spela och så blev det.
  Kvällens dans, Borgundaschottis, var både lätt och rolig, tyckte många. Ibland pratar vi om vilka danser som är lätta och vilka som är svåra. Här är säkert alla eniga om att Borgundaschottis är en lätt dans medan många tycker att En vals tillsammans är svår eftersom det är svårare att få bra flyt i den dansen. Här gäller det också att göra rätt med armarna samt vrida sig åt rätt håll. Men det är bra att Anders blandar lättare med svårare danser. Det handlar ju också om hur många gånger man har dansat en dans, om ens danspartner kan dansen samt att musiken är taktfast och lagom snabb.
Bilden: Curt och Tore.Klicka för större bild.Anita och Göran.Klicka för större bild.


Onsdag den 19/10 med Bengt.
  Det skull varit Eva och Ingvar på scenen men Eva var sjuk. Krya på dig Eva! Men spelmannen Bengt räddade oss, han kunde med kort varsel komma till oss och spela. Det blev så bra trots att Bengt helst vill veta i god tid för att kunna förbereda sig. 
  Kvällens dans var En vals tillsammans som vi har haft flera gånger i Anten tidigare. En inte helt lätt dans men som vanligt kunde Anders på ett jättebra sätt lotsa oss igenom dansen och till slut gick det riktigt bra, blir ny chans att träna på dansen nästa vecka. 
  En annan lite klurig dans var bytesdansen Bröllopshambo men även där var Anders en bra lots, trevlig dans som flöt på bra efter en liten stund.
Bilden: Susanne och Per-Olof.Klicka för större bild.


Onsdagen den 12/10 med Conny.
  Efter "Prova på gammaldans" på två lördagar var det dags att börja onsdagskvällarna med en timmas stegträning. Men från och med nästa onsdag blir stegträningen endast en halvtimma, alla är välkomna redan kl 18.30. Ju fler vana dansare som hjälper till kommer de med mindre vana snabbare och lättare in i dansen. Nästan alla kom tidigt så det gick jättebra den här kvällen.
   I veckans dans Nickolinas snoa, gällde det att ha koll på armarna, dansen börjar med korsfattning med vänsterhänderna överst. I förra veckans dans Tanta Mi gällde det också att ha koll på händerna. Det är inte bara huvudet och benen som får jobba i dansen, armar och händerna är också viktiga, håller man fel kan det bli svårt att få till dansen.
  Bilden: Curt, trogen dansare i Anten. Klicka för större bild.


Onsdagen den 5/10 med Bengt.
  Välplanerad som alltid spelade Bengt i lagom tempo och lagom långa låtar samt låtar som passade väl till de olika danserna. Men det var ett litet problem, Bengt var inte bekant med låten som dansen Tanta Mi är gjord till, men han hade hittat en annan låt som passade och det gick jättebra. Tanta Mi var kvällens dans och efter lite trasslande med armarna flöt dansen på bra, först dansade vi utan byte och senare med byte.
  Bytesdansen Dagen-efter-snoa gav upphov till många skratt, många tycker att det roligt om kavaljererna går åt fel håll och några damer var osäkra på från vilket håll det skulle komma en ny kavaljer, deras huvuden gick hit och dit. En kväll med många skratt och även några danser som gav pulshöjning vilket är så nyttigt för våra kroppar.
Klicka för större bild.


Onsdagen den 28/9 med Göran.
  Den här kvällen fick vi dansa till Görans (från Trippix) härliga dragspelsmusik. Ibland sjöng han och vid något tillfälle lät det som om vi befann oss på operan, Görans mörka stämma fyllde hela danslokalen. Vi ett annat tillfälle när Anders inte rappade tog Göran på sig rollen som rappare också. Anders tyckte att vi borde kunna Isabella utan rapp.
  Vilka danser är lätta och vilka är svåra, den frågan kommer ofta upp, sa Anders. Många gör fel på danser som vi tycker är  lätta, kanske vi slarvar. Anders påpekade att flera gjorde fel på Pariserpolka, i parisersvängen är det tre steg och dutt och likadant tillbaka men så gör inte alla. Någon påpekade då att det är jättebra att Anders säger hur det egentligen ska vara.
  Kvällens dans var NyPet-schottis som de flesta kunde, så det gick lätt att lära ut den.
Bilden: Thomas som gillar dansprogrammen i Anten.
Klicka för större bild.Göran med sitt dragspel.Klicka för större bild.


Onsdagen den 21/9 med Conny.
 Det här var tredje veckan där Kajsas vals fanns med på dansprogrammet och det beror på att vi har återupptagit konceptet med veckans dans. Då finns samma dans med på dansprogrammet i tre veckor och återkommer senare. Veckans dans visas och rappas noggrannare än övriga danser. Anders ber dansarna att komma med förslag på danser, det måste inte vara en ny dans, det kan vara en dans som vi har haft för några år sedan. Pandemin har ju ställt till det så flera danser som vi inte dansade under restriktionstiden känns som nya.
 Den här veckans dans var polkavarianten Hyfsapolka och den har vi dansat tidigare i Anten, våren 2018. Trevlig dans med två turer som kommer regelbundet, det underlättar för alla.
Bilden: Rose-Marie.
Klicka för större bild.


Onsdagen den 14/9 med Eva & Ingvar.
 Åter en jätterolig danskväll i Anten! Eva och Ingvar var som alltid glada och spelade så braaa! Härligt att dansa till deras musik. Ingvar hade satt ihop ett foxtrot-potpurri bestående av låtar från samma årtal. Vi dansare fick gissa årtalet och det var Ann-Marie som vann, hon fick ett halvt kilo kaffe. Årtalet var 1982.
 Kvällens dans var Rolletten, en enkel snoavariant. Denna dansen liksom många andra danser var både roliga och konditionskrävande, tempot var ofta högt. Så det blev ett rejält motionspass den här kvällen och det är ju jättebra.
Trevligt dansprogram, det är inte lätt att vecka efter vecka hitta på ett dansprogram som är omväxlande och lagom på alla sätt och vis. Jättebra Anders, håll ut!
 Bilden: Ann-Marie som vann kaffet. Grattis!
Onsdagen den 7/9 med Conny och Buster.
  Lite tråkigt att hösten är här men åtminstone en sak är positiv med hösten och det är att då börjar alla danser igen efter sommaruppehållet.
  Dansarna verkade pigga och de hade inte glömt allt, det mesta av de vanligast förekommande danserna fanns kvar någonstans i bakhuvudet, i skorna eller någon annanstans.
  Vår dansledare Anders verkade också pigg, han hade som vanligt gjort en bra blandning av danser. Före pandemin hade vi kvällens dans och det återinfördes nu och först ut var Kajsas vals, en trevlig och inte så svår vals.
  Även spelmannen Conny tycktes glad över att komma igång med de vanliga spelningarna igen, men hans hund Buster såg ganska trött där han låg på scenen. Kanske han tänkte att nu ska jag ligga på olika scener och höra husse spela på sitt dragspel. Hur kul kan det vara för mig som hund?Klicka för större bild.


Onsdag den 27/4 med Conny.
  Det här var den sista motionsdansen för i vår, men redan på lördag är det dans i Anten igen. Då ska vi dansa och sjunga in våren tillsammans med Eva och Ingvar. 
  Alla kvällens danser utom bytesdansen Rödluvan och schottisvarianten Näcken har vi dansat tidigare i vår. Att vi dansade Näcken beror på att flera av kvällens dansare ska till dragspelsstämman i Ransäter i sommar och där dansas alltid Näcken och Tölösteppen. Även Vikasving kan förknippas med Ransäter eftersom dansen är gjord till låten Du Kalle som spelas så härligt av bl.a. Tones orkester som också brukar spela i Ransäter.
 Bilden: Lena och Kent.Klicka för större bild.  Conny Brodin blev intresserad av musik tidigt i livet. När han var 9 år ville han börja spela dragspel, men det var för dyrt tyckte hans föräldrar. Då gick han till grannen som hade ett dragspel och där började han lära sig och dragspel är fortfarande hans favoritinstrument, men han spelar också keyboard och saxofon. Conny spelar inte efter noter utan på gehör. Nya texter lär han sig snabbt, efter 4-5 gånger tar han bort texten. Har han då glömt hittar han på en ny text och den som har hört Conny vet att han är jättebra på det. Valsen Bergrosa är en favoritlåt som han spelar ofta och som vi dansare gillar att dansa till. Conny kan inte bara spela goa danslåtar både gammalt och modernt, han kan även dansa, hambo är hans favoritdans och allra roligast är nighambo
  Att Conny gillar Elvis kan väl knappast undgått någon, han spelar ofta Elvis-låtar, gärna potpurrier. "Such a night" har varit  favoritlåt länge och är det fortfarande. Conny har en slips med Elvis på, som han använder vid högtidliga tillfällen. Numera har Conny en hund som heter Buster, den förra hette naturligtvis Elvis. Att hundarna, både den förra och den nuvarande, gillar sin husse och hans musik märks tydligt, hundarna trivs på scenen. Hundarna är inte döva eller hörselskadade och har inte hörselskydd. Förklaringen till att de ser så obesvärade ut av musiken beror på att på scenen, bakom högtalarna, är ljudet inte alls så högt.
  För ca 40 år sedan bildade Conny C-laget tillsammans med tre andra musiker, men nu efter pandemin spelar han mest ensam och det är helt okej, då kan han bestämma själv vad och hur han ska spela. Men klart att det är kul att spela tillsammans med andra också, säger han.
  Conny spelar mest på sina två dragspel, ett av dragspelen väger mindre och det använder han när ryggen gör sig påmind. Dragspel har ökat mycket i popularitet de senaste åren. Dragspelsstämman i Ransäter har betytt jättemycket, många duktiga norrmän har spelat på stämmorna. De flesta dansband har numera dragspelare.
  Tyvärr ser den närmsta framtiden inte så ljus ut för gammaldansen, det blir ytterligare nedgång och sedan kommer förhoppningsvis yngre generationer att börja om, tror Conny, och det ser ut som om Buster håller med husse.Klicka för större bild.Anders och Margaretha.Klicka för större bild.


Onsdagen den 20/4 med Göran.
  Det här är Göran som när han inte spelar ensam är med i Trippix. Hans pappa spelade dragspel och redan som 3-åring provade Göran på att spela. Han spelar även fiol och nyckelharpa men dragspel är roligast, det blir mycket "musik" med dragspel. Det spelet som är med på bilden väger ca 9 kg.
   Göran kan dansa gammaldans men han hinner inte just nu. Vid ett tillfälle dansade han snoa med vår dansledare Anders och dragspelet var också med. Hade varit roligt att se.
  Antalet gammaldansare minskar och Göran tror att det kommer att minska ännu mer. Sedan kommer det nog att börja om från början för gammaldans är ju så bra för alla sinnen, menar han. 
  Du har väl anmälat dig till vår dansfest på valborgsmässoafton om inte är det dags att göra det.
Klicka för större bild.


Onsdagen den 13/4 med Tore Carlsson.
  Det här här Tore (bilden är tagen vid ett annat tillfälle) som spelar dragspel med komp när han är ensam. När han spelar i Trippix är det trummor som gäller. Tore har spelat flera olika instrument: från början var han basist sedan blev det klaviatur, gitarr, saxofon, trummor och dragspel.
Tore kan dansa gammaldans, fantastiskt roligt med gammaldans, tycker han. Snoa och hambo gillar han bäst. Viktigt att man har kul när man dansar, tycker han. Han dansar då och då, och gärna foxtrot, som han är extra svag för. 
  Den här kvällen dansade vi 36 danser, de flesta dubbla. Anders hann dessutom visa några danser, tur att vi fick lite andrum emellanåt. Mycket motion och dansglädje på så kort tid. Fantastiskt!
Klicka för större bild.


Onsdagen den 6/4 med Conny.
  Det här är Ewy och Åke som de såg ut för två år sedan, glädjande är att de ser lika unga ut än idag. Gammaldans är jättebra!
  För 4 månader sedan opererade Åke ett knä och nu är han tillbaka igen. Ewy har inte heller dansat på den här tiden, hon var lite orolig över hur det skulle gå att komma igång igen, men hon var jättenöjd, det gick så bra. Åke tycker att vi är så familjära i Anten så det gör inget om det blir lite fel då ochdå. Bra att han känner så, hoppas att alla känner så.
  Maran stod åter på dansprogrammet den här onsdagen och Conny fick reda på att det är Margaretha och Anders som har gjort dansen. Conny blev inspirerad och gjorde en ny låt om en Mara, texten bestod av en enda mening som upprepades.
  Det händer då och då att Conny gör en ny låt särskilt om han har glömt hur den låt han tänkt spela går, samma gäller om han har glömt en text. Hans texter kan vara helt tokiga och jätteroliga.
  Klicka för större bild.Alf fyllde år den här kvällen.Klicka för större bild.


Onsdagen den 30/3 med Eva & Ingvar.
  Oj, så många det kom den här kvällen! Jättekul! Eva och Ingvar är nog de skyldiga. Men också Anders dansprogram, han är så bra på att göra omväxlande dansprogram och visar och rappar så noga så alla kan hänga med. Den här veckan tog han med schottisvarianten Tanta Mi från 2019. Stegen medför inga problem men trots att vi bara har två armar kan det bli krångligt att få till det de första gångerna. Tanta Mi dansas på andra ställen och har även blivit favoritdans för några. Kul att även Anten lär ut dansen. Egentligen är det en norsk text men Ingvar har gjort en egen text som handlar om när Eva och han är ute och cyklar.
  Bilden: Lisbeth och Thomas. Thomas och tre andra herrar var över 80 år den här kvällen. Mycket bra bevis på att det är jättenyttigt att dansa gammaldans, håller kroppen i fin form långt upp i åren. 
Klicka för större bild.Ulla och Jörgen.Klicka för större bild.


Onsdagen den 23/3 med Conny.
  Det här är Kerstin Isacson som efter 21 år varav 10 år som kassör slutar i styrelsen för Antens Gammaldansare. Hon kunde tyvärr inte vara med på årsmötet den här kvällen men kommer att avtackas vid ett annat tillfälle. (Bilden har några år på nacken.)
   Vår dansledare Anders var lite orolig över om kvällens dansprogram var för svårt, men det gick jättebra, han blev så stolt över sina dansare. Två nygamla danser blev det, men med Borgundaschottis (Dansades i Anten 2018.) var det inga problem. Men bytesdansen Bröllopshambo var desto krångligare, vi fick gå den ett par gånger och så gick den dansen också som en dans. Anders tyckte att vi var så duktiga, men det mesta handlade ju om att han var så pedagogisk i sin genomgång och att han rappade  i exakt rätt tid. Jättetrevlig kväll med så roliga danser.Klicka för större bild.


Onsdag den 16/3 med Conny.
I natt jag drömde något som
jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord
och alla krig var slut.
Osv
  Conny uppmanade oss att sjunga med när han sjöng och spelade Cornelis Vreeswijks mycket kända låt, extra aktuell i dessa dagar, tyvärr.
  Håkan, på bilden, hade en önskan om att få dansa Jiggartango eftersom han gillar den dansen extra mycket och trots att den inte fanns med på dansprogrammet tillmötesgick Anders hans önskan. Håkan blev så glad att han gjorde vågen.
Åter en rolig danskväll med mycket motion som vi fixade bra, kanske tack vare de två Sockerpiller vi fick dansa.
Klicka för större bild.Harald hade inte varit i Anten på två år. Kul att han hittade tillbaka.Klicka för större bild.


Onsdagen den 9/3 med Anders och Margaretha.
  Naturligtvis saknade vi Eva och Ingvar, men vi fick en jättetrevlig danskväll i alla fall. Anders fick en förfrågan på tisdag förmiddag om han kunde ordna musik till onsdagsdansen, Eva hade blivit sjuk. Anders svarade ja och efter flera timmars jobb med att välja musik till det dansprogram han själv hade gjort, blev det ett jättebra resultat. Vi fick dansa till flera olika orkestrar, bl.a Levins, som inte finns längre, och norska gruppen Tones orkester, härlig musik som påminner om dansen i Ransäter.
  Margaretha och Anders har gjort några danser, den mest kända är Maran (Margaretha och Anders) och dansen tillägnades Anten på en Gillesdansdag 10/11 2012. På frågan varför inte Maran har varit på danslistan på länge svarar Anders att det känns lite konstigt att ta upp sin egen dans. Men det kändes inte alls konstigt istället perfekt att dansmakarna lär ut sin egen dans.
  Kvällens dansprogram innehöll tre olika bytesdanser och det börjar kännas lite mindre ovant att dansa med andra efter att i två år enbart dansat med egen partner. Bytesdanser är ju faktiskt stämningshöjande och bidrar starkt till gemenskapen.Klicka för större bild.Gullan som inte hade dansat på två år.Klicka för större bild.


Onsdagen den 2/3 med Bengt.
  Någon frågade Bengt om han har dansat mycket eftersom han är extra bra på att hitta så bra låtar till danserna.
 - Nej, jag gick en nybörjarkurs för många år sedan, sa Bengt. Eftersom han har spelat i så många år i olika konstellationer har han väl under årens lopp lärt sig vilken musik som passar bäst.
  Vi fick bl.a. dansa Beerpolka till Klarinettpolka, Lucky till låten Vildkatten samt dansa en härlig foxtrot till Novelty Accordion. 
  Eva och Kent tyckte att det var jätteroligt att få dansa med andra än att bara dansa med varandra.
 - Vi har dansat så mycket med varandra under de här två åren så vi har blivit ett riktigt radarpar, sa båda samstämmigt och skrattade gott. Klicka för större bild.Sven-Erik och Rose-Marie.Klicka för större bild.


Onsdagen den 23/2 med Inger och Roland.
  Det här är Jan och Annika som inte hade varit i Anten på ca 4 år när de kom förra veckan. Det var jättemodigt av dem att komma, hoppas att fler vågar komma tillbaka. Vi saknar många av våra "gamla" trogna dansare. Tyvärr blir vi inte yngre så många får olika krämpor. Får man ont eller behöver vila så är det bara att sätta sig en stund, hellre lite dans än ingen dans alls. Problemet är att man glömmer danserna om man inte håller på. Men bättre att komma och försöka än att låta bli.
  Den här kvällen fick vi dansa till inspelad musik, alltså många olika orkestrar. Inger hade valt ut Nickolinas snoa till kvällens dans, hon gick igenom noga och vi fick dansa till Hasse Anderssons låt med samma namn. Dansens upphovsmän skriver att det är trevligast att dansa till originalmelodin. Det stämmer. Även Bonnen blir roligare till låten Veva opp grammofonen och hur blir det att dansa Vikasving till någon annan låt än Du Kalle? Vi dansade båda till "rätt" låt.
  

 
Klicka för större bild.Inger och Roland, som hade hand om kvällens dans. Inger hade gjort dansprogrammet, valt musik samt visade och rappade några av danserna.Klicka för större bild.


Onsdagen den 16/2 med Conny.
  Den här kvällen dansade Ingela och Jonas, Ingela blev jättevarm men det berodde inte på Jonas.
 - Jonas är en jättebra kavaljer, han dansade precis så som en kavaljer ska, sa Ingela med eftertryck. På bilden ser han ut att bli glad över berömmet. Ingela dansar ju kanske oftare kavaljer än dam så hon vet vad hon pratar om.
  Åter en jättetrevlig kväll i Anten, med jättemycket motion för kropp och knopp. Överläkaren Anders Hansen skriver i sin bok "Hjärnstark" att  modern hjärnforskning visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan, det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. Ja, det är jättebra även för oss äldre, det är aldrig för sent att röra på sig.

Vi ses nästa onsdag för ännu mer nyttig motion och dansglädje!

Klicka för större bild.


Onsdagen den 9/2 med Eva & Ingvar.
  Vilken jättetrevlig danskväll det blev! Fantastisk musk, mycket bra dansprogram att börja med så här efter ännu ett uppehåll och glada danssugna dansare. Bättre kan det inte bli. 
  Eva och Ingvar var som vanligt på ett jättehärligt spelhumör, spelar låtar med sug i som gör att dansglädjen ökar och all eventuell trötthet försvinner.
  På bilden spelar Eva på sina båda blockflöjtar samtidigt, hon spelar Maj på Malö. Den lilla flöjten är en sopranblockflöjt, som ofta används som nybörjarinstrument i musikundervisningen, den lite större flöjten är en altblockflöjt. Enligt Wikipedia spelar blockflöjtar ibland en viktig roll i folksagorna där de brukar ha en magisk förmåga. Det är väl den där magiska förmågan som Evas blockflöjtar har eftersom det låter så bra när hon spelar. Till dans spelar Eva dessutom durspel och ukulele och när de underhåller spelar hon även fiol, panflöjt, mungiga, dragspel och saxofon. Ingvar spelar dragspel, durspel, ukulele, klaviatur, gitarr och bas. Men enligt Eva är Ingvar bäst på att spela Allan och pajas.Klicka för större bild.  Det här terriern Signe, Solveigs och Jannes hund. Det märktes att Signe gillar gammaldansmusik för hon var tyst hela danskvällen. Även Nettan och Magnus hund Katja var med och hon var tyst hon också. Innan dansen började hälsade de ljudligt på varandra.Klicka för större bild. Solveig, Signes matte, och Berit. 
Solveig är tillsammans med Janne, se nästa bild, dansledare i Kode.Klicka för större bild.  Leif och Janne, Signes husse.Klicka för större bild.Elisabeth visade sin egen dans Marstrandssnoa tillsammans med Göran.Klicka för större bild.


Onsdagen den 15/12 med Conny o Lars-Håkan.
  I höst har vi dansat 16 onsdagar och åtminstone en person var varit närvarande varenda onsdag och det är förstås vår egen dansledare Anders. Till hjälp för att visa danser har han växlat mellan två damer sin fru Margaretha och Gull-Maj. Den här sista onsdagen fick vi  visa vad vi har tränat på under hösten, alla de 30 danser som vi hann med var inte nya för oss men det var ändå inte lätt att hålla reda på alla steg men som tur var rappade Anders för oss och några danser visade han. I höst har vi faktiskt dansat ca 60 olika danser. Extra mycket nyttig motion för knopp och kropp den här kvällen.
  Vi ses i Anten den 12/1, vilka restriktioner som gäller då återkommer vi med.

 
Klicka för större bild.Jörgen och Harry.Klicka för större bild.Inger och Roland.Klicka för större bild.Kicki och Sivert.Klicka för större bild.Leif och Margareta.Klicka för större bild.


Onsdagen den 1/12 med Conny.
 Det här är Connys hund Buster. På avslutningen den 15/12 kommer Buster att ha juldräkt på sig, lovade husse Conny. Conny har då även med sig Lars-Håkan, det blir en avslutning att se fram emot. Vill du vara med så anmäl dig, vi bjuder på fika.
 Conny bjöd som vanligt på härlig dragspelsmusik, igår med inslag av julmusik. Förra veckan lärde Anders ut Lottas polka (från 2010). Tobias "Tobbe" H, dansens pappa, blev glad över att hans dans tas upp igen. Den här onsdagen stod Vikasving (från 2012) på danslistan, fortfarande en  populär dans. Båda de här danserna har vi dansat tidigare i Anten och förekommer då och då på danslistorna.Klicka för större bild.Tomas och Lisbeth.Klicka för större bild.


Onsdagen den 17/11 med Lars Tång.
  Lars Tång har spelat i Anten förr, men det var längsen. Då kallade han sin grupp för Tång & CO.
  Det går bättre och bättre att komma ihåg danserna, Anders behöver inte visa alls lika mycket nu som i början på hösten, men det är ändå märkligt att det kan vara så svårt att komma ihåg hur en dans går, åtminstone hur dansen börjar. Det känns jätteskönt att Anders kan rappa så jättebra, så att man  kommer igång med de rätta stegen, sedan går det för det mesta ganska bra. 
  Anders vill ha tips på danser, på Facebook, i vår brevlåda i Anten eller direkt till honom. Önska på!
Klicka för större bild.Tvillingsystrarna Inger och Berit.Klicka för större bild.


Onsdagen den 10/11 med Eva & Ingvar.
  Grahn och Pettersson levererade som vanligt på hög nivå, med stor inlevelse i musiken och med ett mycket passande låtval blev kvällen en fantastisk dansupplevelse. Dansprogrammet var extra bra den här kvällen, tyckte Pettersson, det är inte så roligt att nästan bara spela snoor en hel kväll. Pettersson tycker inte att det är så kul att spela samma låt två gånger så därför försöker han hitta annan passande musik. I går spelade de "Snart så kommer åter ljusare tider", en Gunnar Wiklund-låt, till dansen Tindrande ögon. Låten passade perfekt till dansen och texten gav oss hopp inför framtiden trots att vi vädermässigt går mot mörkare tider.
Bilden: Dansvännerna Hans och Eva som är grannar men inte ett par.Klicka för större bild.Det här är Britt-Marie som har flyttat och nu bor nära Borås och har därför börjat dansa där. Men ibland dansar hon fortfarande i Kode. Klicka för större bild.Kent och Kerstin, dansvänner och grannar men inte ett par.Klicka för större bild.


Onsdagen den 27/10 med Eva och Ingvar.
 Det här är Inger och Bengt från Dingle, de har åkt ganska långt men Eva och Ingvar drar.
 Anders hade gjort ett ganska långt dansprogram, det är ju svårt att beräkna hur många danser man hinner. När vi var framme vid dansen I mitt hjärta bröt Anders och sa att nu hinner vi inte mer. Men då kom det vilda protester från Ingvar på scenen.
 - Jag har tränat in en ny låt till den dansen, den måste jag få testa på dansarna. Det är roligare att spela olika låtar än två lika. Låten är tillägnad Eva, ja alla Evor, egentligen alla damer, sa Ingvar. Låten släpptes 1956 med Lill-Babs och heter Jag kan inte leva utan dig. Det gick utmärkt att dansa till den låten.
 Ingvar, du är underbar. Hoppas att du läser detta.Klicka för större bild. Ingvar sa att någon fyller år och därför spelar vi en födelsedagslåt och personen är välkommen upp på scenen efter dansen. Upp gick Anna och fick folkets jubel.Klicka för större bild.- Jag älskar att dansa, sa Monica som dansar flera gånger i veckan. Se så glad hon blir av dansen.Klicka för större bild.Ewy och Åke. Åke har 9 mil enkel resa till Anten. Åke gillar att dansa i Anten så det är värt den långa resan, tycker Åke.Klicka för större bild.


Onsdag den 20/10 med Kode Spelmän.
  Åter en jättetrevlig danskväll med roliga danser, bra ledarskap (Någon sa att Margaretha och Anders dansar så härligt tillsammans.) och inte minst Kode Spelmän. De gillar att spela svängig musik, särskilt snoor, säger de. Det var ju några snoor på dansprogrammet så de fick svänga till det men även i andra danser blev det svängigt. Härligt att dansa till deras musik.
  Detta var tredje gången som En vals tillsammans fanns med på programmet. Ett par fick inte ordning på armar och svängar hit och dit så de gick med bestämda steg fram till Margaretha och Anders och bjöd upp dem. Och vips så gick dansen bra. Modigt av dem!
  Vi dansade Sockerpillret i mera normal hastighet anpassad till dansarnas ålder. Anders sa att den dansen ska gå så snabbt att man inte hinner rappa till den. Det var bättre så här. Även Fantasisnoa gick lite lugnare. Bra!
Bilden: Annika och Anne.Klicka för större bild.  Jan ville gärna vara med på hemsidan, det var länge sedan han var med, påstod han. Han får så gärna vara med.Klicka för större bild.Kode Spelmän: Ulf, Lasse och Henrik.Klicka för större bild.


Onsdagen den 13/10 med Conny.
  Conny har spelat för oss två gånger tidigare i höst och han kommer tillbaka. Vilken speleman, så fantastisk roligt att dansa till hans musik. Den här kvällen visade han också prov på sina språkkunskaper, han sjöng "I mitt hjärta" på ryska, spanska, finska m. fl. språk. Inte dåligt!
  Anders, vår dansledare, uppmanar oss gång på gång att vi måste säga till om vi vill ha lite extra visning av någon dans. Det är ju viktigt att förstå hur man ska göra i dansen, annars kanske man slutar om det känns för svårt. Vi vill absolut inte att någon slutar dansa på grund av detta. Att göra ett dansprogram som passar alla är en omöjlighet, så därför kan det kännas för svårt för några och för lätt för andra. Jättemycket härlig motion får man oavsett. Fortsätt dansa!
Bilden: Stig-Ove och Eva.
Klicka för större bild.


Onsdagen den 29/9 med Trippix.
  Det här är Trippix som den här kvällen bestod av Göran och Pelle. Det blev extra mäktigt när båda spelade dragspel. 
  Anders hade fått till ett ganska tufft dansprogram, det krävde  god kondition för klara av. Ett bra motionspass blev det, men vi brukar annonsera vår dans som motionsdans med kursinslag. Tack vare att Anders har fått i uppdrag av styrelsen att visa, så gott som alla danser, fick vi dansare tid för lite återhämtning. Vi fick träna lite extra på Malmösvingen och Sladden, båda danserna lite kluriga. I Malmösvingen ska man släppa bakre händerna och i Sladden främre när vi håller dubbel handfattning. Det är inte alltid lätt att hålla i sär. Men Anders rappade jättebra, så det gick bra.
  Ta med dig dina vaccinerade parkompisar och kom tii Anten nästa vecka. Alla är välkomna, även icke medlemmar.
  Klicka för större bild.Magnus med hundvalpen Katja. Hon är en blandras som heter Goldendoodle (golden retriever och pudel).Klicka för större bild.


Onsdagen den 22/9 med Conny.
  Åh, vad han är bra, sa flera om Conny. Det blev återigen en jättetrevlig kväll. Omväxlande dansprogram, bra att Anders visar och rappar så att alla hänger med. Två danser, Pär-Anders Skölds dans Amanda swing och I washed my hands (passande titel i dessa dagar), innehöll båda lite kluriga steg, som vi fick öva lite extra på. Sen är det ju så att även om man dansar lite fel får man motion ändå.
  I dagarna fyller Susanne Lanefelt 75 år, hon blev ju känd på 80-talet för sin gymping i SVT. Efter att ha deltagit i "Let`s dance" 2008 har även dansen blivit viktig för Susanne:
 - Vi vet ju allt det här med att det är så bra att träna och röra på sig och aktivera kroppen och att vi blir friskare och gladare och starkare. Men av dansen blir man dessutom smartare. Så all träning är bra, men dansen är "top of the pop".
 En man berättade att han fick så ont i sina ben efter de första danstillfällena men nu känns det bra. Bra att han fortsatte att dansa trots det onda, benen var helt enkelt lite för otränade för dans och det kände nog de flesta av. Det känns bara bättre och bättre i dansbenen.
Bilden: Kersti och Kenneth.Klicka för större bild.


Onsdagen den 15/9 med Charlies.
  Det går bra med inspelad musik men det är så mycket roligare och ger mycket högre stämning med live-musik. Och i går var stämningen åter igen på topp. Med Ingmar och Anders, dvs Charlies, på scenen kan det knappast bli bättre.
 - De spelade så gôtt till Tisdagssnoa. Den dansen hade vi kunnat dansa hela kvällen till deras härliga musik, sa en som gillar snoa.
  Skulle någon känna sig osäker efter det här långa uppehållet är det inga problem, Anders visar och rappar alla danser och han går igenom en dans extra noga om någon önskar det.
  På dansprogrammet kan man trycka för att se dansbeskrivning och dansvideo, men ibland fungerar inte videon och det beror på att det är en gammal inspelning.
  Att gammaldans ger mycket motion både för knopp och kropp känner de som dansar mycket väl. Ann, på bilden, mätte antalet steg i går och fick ihop ca 6000 steg och det fick även Jan, vår ordförande som har som mål 10 000 steg per dag. Ann hade redan över 11 000 steg i går när hon kom till dansen. Blev en stegrik dag för Ann.Klicka för större bild.


Onsdagen den 8/9 med Eva & Ingvar.
  Oj, vilken härlig danskväll det blev! Ingvar blev paff när han såg kvällens dansprogram, att redan andra gången ha så många, kanske inte helt lätta danser. Men det var inga problem, Anders visade och rappade och någon gång blev det lite torrsim. En dam sa att hon fick använda sitt huvud extra mycket den här kvällen, men gammaldans är ju både för kropp och knopp. 
  De två herrarna Ingvar och Anders öste beröm över varandra. Roligt att Anders är tillbaka, tyckte Ingvar. Anders säger att han inte har dansat på ett och ett halvt år, det är svårt att tro när man ser honom dansa den ena dansen efter den andra utan problem. Det ser så lätt ut. 
  Det är 567 dagar sedan vi spelade i Anten och därför tänker vi spela Thory Bernhards (1920 - 2014) låt "En Gång Ska Vi Åter Mötas (1961). Tidigare på kvällen spelade de Sven-Ingvarslåten Virus och Bakterier, de hade precis börjat spela den låten när pandemin bröt ut. Kanske var det Eva och Ingvar som lockade hit det elaka viruset, undrade Anders.Klicka för större bild. Det här är Kjeld, han ser lite allvarlig ut på bilden så han var tveksam om bilden skulle få vara med på hemsidan. Till slut sa han ja med tillägget att när det är något viktigt måste man vara allvarlig. På bilden dricker han vatten och det är viktigt när man dansar. Annars är Kjeld en glad man, särskilt när han får dansa. Kjeld var äldst av alla på dansen, han dansade förra onsdagen och i söndags och vilade inte en enda dans. Sammanlagt var det fyra herrar som var över 80 år den här kvällen. Dessa fantastiska män!Klicka för större bild.


Onsdagen den 1/9 med Conny.
 - Vilken kväll! Sååå roligt att börja dansa igen. Det var tufft både för kroppen och knoppen. Även om man har promenerat mycket och försökt hålla kroppen igång på olika sätt, blir det nya och annorlunda rörelser i dansen. Några satt och vilade en stund. Dansprogrammet bestod av en hel del danser med fart i och Conny är ju inte den som står och såsar på scenen utan höll ett bra och lagom tempo. 
  Även knoppen fick en rejäl omgång. De flesta danserna har vi dansat många gånger, men ibland var det svårt att komma ihåg de rätta stegen. Men som tur var hade vi en jättebra dansledare, Anders, som både visade och rappade för att stötta våra trög minnesceller. Men vid ett tillfälle strejkade även hans minnesceller. Dear one hade försvunnit, men Conny var snabb och sa vi tar Schottisbugg från Eslöv istället.
 Bilden: Anders hade till sin hjälp Gull-Maj när han skulle visa danser. Connys hund Buster ville också vara med på bilden.Klicka för större bild.Två glada dansare, Harry och Monica.Klicka för större bild.


Onsdagen den 28/10 med EMG.
  Den här kvällen fick vi dansa till EMG: Evert, Magnus och Gunnar. Härligt med levande musik, det förhöjer stämningen.
Evert bad om ursäkt för sitt dåliga humör, som vi dansare nog inte märkte av. 
 - Jag har så mycket musik i mitt huvud men idag kommer det inte fram så som jag vill, sa Evert. Det beror säkert på att de inte har spelat till dans så mycket på mer än ett halvt år, det sätter sina spår.
 Mycket visning och rappning av Helén och Arvi, jättebra. Alla är inte säkra på alla danser och vi dansare behöver hämta andan emellanåt. Två timmars, för det mesta ganska snabb dans, kräver bra kondition. De flesta har säkert promenerat mycket under den här dansfria tiden, men att dansa, särskilt gammaldans, är krävande på ett annat sätt.Klicka för större bild.  Det här är Bengts bröstkorg. Han började känna stickningar i bröstet när han dansade, han sökte vård och efter flera kontroller visade det sig att han hade förträngningar i hjärtats kranskärl så han var tvungen att genomgå en bypass-operation. Den 10 juni mitt i pandimi- och semestertider opererades Bengt på Sahlgrenska. Man flyttade ett blodkärl från Bengts underben till hjärtat och då är man tvungen att öppna bröstkorgen, det är ärret efter operationen som syns på bilden. Nu mår Bengt bra, det kunde gått illa om han inte hade fått vård i tid. En uppmaning till alla som känner något konstigt i bröstet, sök vård. Många vill ju inte göra det i dessa tider eftersom de är rädda för smitta.Klicka för större bild. Eva och Kent på väg hem, det var kö när de skulle komma in och det var kö när de skull gå hem. Men det är viktigt att försöka hålla avstånd så gott det går. Alla måste hjälpa till att ta ansvar.Klicka för större bild. Bosse och Irene. Irene erkände att hon kastade lystna blickar på andra kavaljerer. Men då sa hennes man med glimten i ögat:
 - I brist på bröd får man ta limpa.Klicka för större bild.


Onsdagen den 21/10 med Conny.
- Det bästa som hänt på länge att dansen i Anten har kommit igång igen. Det är så jädrans skoj! sa Bengt här tillsammans med danspartnern Anna. Conny är otrolig med sina potpurrier, han kan spela annat till danser som är gjorda till speciella låtar t.ex. Vikasving. Han visar verkligen sin fantastiska musikalitet, tycker Bengt.
 Åter en jätterolig danskväll med roliga danser, jättebra musik och mycket duktiga dansledare, Inger och Roland. När Inger skulle visa Vikasving gjorde Roland ett litet felsteg och snabbt som ögat sa Roland att han dansade femte turen (Det är bara fyra turer i Vikasving.) Då sa Inger att Roland är fantastisk han har en alltid en ursäkt när han gör fel och dessutom olika förklaringar varje gång. 
 Sedan styrelsen bestämde att medlemmar har förtur har det tillkommit många medlemmar. Det visar att dansen i Anten är mycket populär, många vill komma och dansa. Jättekul, tycker vi styrelsen.Klicka för större bild.


Onsdagen den 14/10 med Conny.
  En glädjstrålande Conny kom in på dansgolvet och sa att detta var det roligaste på länge, d.v.s. att få spela till dans igen. Han har inte spelat sedan den 10 mars och hunden Buster har saknat spelandet jättemycket (jämför med en jakthund som inte får jaga). Inspelad musik kan vara jättebra men det blir en helt annan stämning att få dansa till live-musik. Conny kände sig nöjd med att han kom ihåg de gamla låtarna så bra och det var vi dansare också.
  Conny hade en skjorta från Österrike på sig och den har hängt struken och klar för användning mycket länge i hans sovrum, han hade bestämt att den ska han använda på den första spelningen oavsett vad det skulle bli och det blev vi i Anten som fick se honom i den här fina skjortan.
  Klicka för större bild.Eva och Lennart.
 - Det var en härlig danskväll. Både Eva och jag uppskattade dansen och musiken. Roligt att dansen kommer igång igen, tycker Lennart.

 
Klicka för större bild.Stig-Ove och Berit.Klicka för större bild.


Onsdagen den 7/10.
  Det här är Inger och Roland Karlsson, som var dansledare vår första dans nu i coronatider. Inger hade lagt ner mycket tid på att tänka ut ett dansprogram som skulle passa bra, många hade inte dansat på detta 7 månader långa uppehåll. Innan dansen började kom flera fram till henne och sa att hon måste visa och rappa för de hade glömt mycket. Inger var lite osäker över hur mycket hon skulle behöva visa och rappa, men hon behövde inte oroa sig det blev precis lagom. Många var nog också glada över att få en liten vilopaus mellan danserna, det kändes att dansbenen inte var i bästa form.
  Att dansa till inspelad musik tycker en del är jättebra och andra tycker att det är trevligare med en spelman. Men när Inger har hand om musiken väljer hon alltid det bästa, det ska vara uppspel, lagom hastighet för den aktuella dansen, vara lagom lång och helst sluta på rätt ställe. Vi fick dansa till många jättebra orkestrar! Klicka för större bild.  Det här är kompisarna Leif, Jan, Solveig och Berit. De umgås som en familj nu under coronatiden så därför slarvade de lite med avståndet under fikapausen. Leif skrev på Facebook att det var "Helt fantastiskt! Tack till alla som gjorde det möjligt. Vi ser fram emot nästa dans." Det där med att hålla avstånd kan vara lite knepigt men vi arrangörer tyckte att alla försökte respektera det vi hade bett om. Alla måste ta eget ansvar och tack vare att vi har en så stor lokal gick det ju bra att dansa 25 par utan trängsel.Kvällens dans våren 2020.
15/1  Cultis-Gladan
22/1  Fest-vals
29/1  Lottas polka
  5/2  Kentucky Home
12/2  Junihambo
19/2  Shortcake
26/2  Vadsbosnoa
  4/3  Toftasvängen
11/3   LinneaKlicka för större bild.


Onsdagen den 11/3 med Trippix.
  Ingrid, på bilden, och många fler var inte rädda för virussmitta. Vi var något färre än en vanlig onsdag men vi som var där fick en trevlig kväll tillsammans med Göran och Tore i Trippix. 
   Kvällens dans var snoavarianten Linnea som vi har dansat tidigare, en lätt och trevlig dans. Jättebra dansprogram som vanligt, man behöver inte vara rädd för komma om man är osäker på danserna, Pär-Anders visar och rappar så jättebra.Klicka för större bild.


Onsdag den 4/3 med Conny.
  Vilket roligt dansprogram, sa någon och ja som vanligt var det en trevlig blandning av danser.
  Polkavarianten Toftasvängen var kvällens dans, fartfylld och rolig. Den är från 1995 och dansades ofta för ett antal år sedan men förekommer då och då på dansprogrammen även nu. Även polkavarianten Sockerpillret var med den här kvällen och det var ett tag sedan vi dansade den. Jättekul att Pär-Anders tog upp den.
Bilden: Gunnel.
 Klicka för större bild.Ann, Eleonore och Gull-Maj, tre mycket trogna dansare. De dansar i Anten både måndagar och onsdagar.Klicka för större bild.


Onsdagen den 26/2 med Bennyz.
 Ann, en duktig kavaljer. Härom veckan fick hon dansa dam eftersom det fattades damer och det ställde till det, i åtminstone en dans. Det kan vara lite klurigt att byta sida men det är nog jättebra för hjärncellerna.
 Kvällens dans var Vadsbosnoa, en tio år gammal härlig snoa. Pär-Anders säger ofta att vi dansare är grymma men den här kvällen var vi grymmare än vanligt, tyckte han. Flera danser med olika många turer och ändå lyckades vi hålla ordning på dem, men det var ju tack vare hans i-rättan-tid-rappning.   Förra veckans dans Shortcake innehåller en tur där man ropar HEJ och vi tjoade nog ännu högre den här gången. Pär-Anders är jättebra, om inte bäst av alla, på att få igång dansarna, inte bara fötterna utan även gammaldanstjoandet.Klicka för större bild.Bengt och Kerstin.Klicka för större bild.


Onsdagen den 19/2 med Eva & Ingvar.
- Oj, så bra jag som inte har hunnit handla frukost, sa Eva om sin vinst bestående av kaffe, limpa och ett paket kakor. Men Ingvar protesterar, han vill hellre ha cornflakes och yoghurt säger han på sitt vanliga lite finurliga sätt. Vi som känner honom förstår att han skojar. Även Monica vann frukost.
  Shortcake som var kvällens dans är gammal och kommer från USA. I tredje turen bör man tjoa och Pär-Anders fick oss att tjoa riktigt ordentligt trots att vi samtidigt var tvungna att vara extra koncentrerade på de lite ovanliga stegen. Nästa vecka blir det nog ännu mer tjo.
 - I dag har du inte gjort ett enda fel, sa Ingvar till Pär-Anders. Men ett fel hade han gjort i dansprogrammet, när han skulle markera Kejsarinnans tango tryckte han på Kejsarens tango och det ledde till att en del ambitiösa dansare tränade lite hemma. Extra hjärngympa, inte att förakta.
 Inför sista dansen sa Ingvar att han funderat länge på om man får fler brudar om man spelar dragspel. Efer en sökning på den låten så har nog Ingvar missat lite för frågan gällde om "Får jag ligga mer om man spelar dragspel".
Du har väl betalat medlemsavgiften så att du kan komma på vårt årsmöte den 10 mars?

Klicka för större bild.


Onsdagen den 12/2 med Charlies.
 Ulla, på bilden, och alla andra fick uppleva en jätterolig danskväll. De båda spelmännen Anders och Ingmar är alltid så glada och ger järnet varje gång de spelar, åtminstone när de är här hos oss i Anten.
 Kvällens dans Shortcake kommer nästa vecka, eftersom Pär-Anders danspartner Kerstin var sjuk och det var hon som föreslagit dansen. I stället blev Junihambo kvällens dans och det är en vanlig och trevlig hambo, alltså bra att kunna.
Du har väl betalat medlemsavgiften?
Missa inte vårt årsmöte den 10 mars!Klicka för större bild.Anders Björk i Charlies med dvärgschnauzern Snoddas.Klicka för större bild.


Onsdagen den 5/2 med Duo Blå.
 På bilden Bengt som tillsammans med Leif bildar Duo Blå. De stod för musiken den här kvällen. Musiken som vanligt när de spelar, mycket passande till de olika danserna, taktfast och lätt att dansa till.
  Dansprogrammet var mycket lockade, sa en av kvällens dansare. Programmet innehöll en blandning av nyare danser och gamla som kvällens dans, Kentucky Home. Vi har haft dansen tidigare men det var nog inte så många som hade klarat dansen utan Pär-Anders genomgång.
  Det ovanliga inträffade den här kvällen, nämligen att det var färre damer än herrar. Vid ett par tillfällen hoppade Pär-Anders in och dansade dam, det är inte många herrar som kan det. Men Pär-Anders gör det ibland för att få en bättre förståelse för damstegen och således att det blir lättare för honom att lära ut de stegen.  Klicka för större bild.Birgitta och Albert.Klicka för större bild.


Onsdag den 29/1 med Tore Carlsson.
  Ordningen är återställd, Pär-Anders är tillbaka på dansgolvet efter en vecka på havet, där han var fullt upptagen med att varje dag lära ut några gammaldanssteg för nybörjare.
 Åter ett jätteroligt dansprogram som visade sig vara lite för ambitiöst, två roliga danser (Amandaswing och Viggenpolka) fick skjutas upp till nästa vecka. Kvällens dans var den populära Lottas polka från 2010, en dans som dyker upp lite då och då på dansprogrammen men som även dansas när det bjuds en polka. Dansen börjar med "modifierade klack- och tåsteg" som det står i dansbeskrivningen, dvs inga vanliga klack- och tåsteg. Eftersom vi har haft dansen tidigare i Anten vållade den inte några större problem.
Bilden: Gull-Maj, en mycket trogen Antendansare, kommer både på måndagar och onsdagar.
Klicka för större bild.


Onsdagen 22/1 med Conny och hunden Buster.
  Den här veckan åker Pär-Anders med dansbåten Cinderella, som går mellan Stockholm och Mariehamn på Åland. Han leder nybörjarkurser i gammaldans och DurX spelar. Detta är fjärde året för Pär-Anders och han har med sin fantastiska entuiasm inspirerat många till att börja med gammaldans och mängder av vänner har han fått genom dansen.
  Som tur är har vi andra jätteduktiga dansledare som kan rycka in när Pär-Anders inte kan, igår var det Inger och Roland som ledde dansen. Jättebra!
 Kvällens dans var bytesdansen Fest-vals som dansas till låten Födelsedagsvals till Mona. Även förra veckans dans Cultis-Gladan krävde rätt låt dvs Gladan. Conny fixade naturligtvis detta jättebra samt valet av musik till övriga danser. Conny ensam låter som en hel orkester. Eller är det möjligen så att hunden Buster hjälper till?
Bilden: Susanne, en av alla våra glada och positiva stamgäster.
Klicka för större bild.


Onsdag den 15/1 med Charlies.
  Vilken rolig start det blev på den här säsongen. Charies stod för den härliga musiken och Pär-Anders hade fått ihop ett bra blandning av danser. Marstrandssnoa fick vi lära oss före jul och nu lärs den dansen ut på flera ställen. Den dansen kommer att bli populär sa någon och det verkar faktiskt så. Jättebra när populära danser kommer upp flera ställen.
  Kvällens dans var Cultis-Gladan som gärna dansas till låten Gladan. Dansen Gladan är svår för många med ömma axlar och ryggar eftersom det förekommer pannkaksvändning i den dansen. Men Cultis-Gladan innehöll inga svårigheter, lätt och rolig dans!

Bilden: Rune som har trasslat in sig i sin kvarglömda slips. Han glömde den i Anten på en annan dans.

Kvällens dans hösten 2019.
 11/9   Viggenpolka
 18/9   I mitt hjärta
 25/9   Britts hambo (bytesdans)
 2/10   Kentucky Home
 9/10   I washed my hands
16/10  Födelsedagspolka
23/10  Morfars tango
30/10  Fredagskväll
  6/11  AlfAschottis
13/11  Schottis från Idre.
20/11  Marstrandssnoa
26/11  Hambosnurr från HökisKvällens dans våren 2019.
  9/1  Carl-Johans schottis
16/1  Sladden
23/1  Morfars tango
30/1  Alfasnoa
  6/2  C:sons hambo
13/2  Borgundapolka
20/3  Dans uti lövad sal
27/2  Näcken
 6/3   Linnea
13/3  Ella
20/3  Hamboflickan
27/3  Gladan
  3/4  Rönnebergapolka
10/4  Kajsas vals
17/4  Födelsedagspolka
24/4  RepetitionerKvällens dans hösten 2018.
12/9   Tindrande ögon
19/9   Schottis på landet
26/9   Lottas polka
3/10   StickAns Hambo
10/10  Joddlarsnoa
17/10  Peikkun
24/10  Grisesnoa
31/10  I mitt hjärta
 7/11   Födelsedagspolka
14/11  Jubileumstango
21/11  Anna Mosters vals
28/11  KörepolskaKvällens dans våren 2018.
10/1  Näcken
17/1  Borgundaschottis
24/1  Ingrids familjehambo
31/1  Norsk pariserpolka
 7/2   Enskedefröjdens vals
14/2  Rönnebergapolka
21/2  Första tanken
28/2  Tindrande ögon
  7/3  Hyfsapolka
14/3  Får ja´ lov
21/3  Trevligt att råkas
28/3  Schottis på Fröjden
 4/4   I mitt hjärta
11/4  Lottas polka
18/4  Toftasvängen
25/4  Repetitioner

 
Kvällens dans hösten 2017.
 13/9  Ålandsschottis
 20/9  Vikasving
 27/9  Vargmåne
 4/10  Amanda swing
11/10  Ella
18/10  Hambo från Säffle
25/10  Glanshammarsnoa
  1/11  I washed my hands
  8/11  Schottis från Idre
15/11  Peikkun
22/11  Malmösvingen
29/11  Bytespolka från LångängenKvällens dans våren 2017.
11/1  Toftasvängen
18/1  Grisesnoa
25/1  Schottis på Fröjden
  1/2  Hyfsapolka
  8/2  Maran
15/2  Sunnanövals (bytesdans)
22/2  Borgundapolka
  1/3  StickAns hambo
  8/3  Marknadspolka (bytesdans)
15/3  Amandaswing
22/3  Torparschottis
29/3  Rödluvan (bytesdans)
  5/4  Fantasisnoa
12/4  Bröllopshambo (bytesdans)
19/4  Umemazurka
26/4  Avslutning

 
Kvällens dans hösten 2016.
 31/8  Anderssons tango
  7/9  Bonnen
 14/9  Sladden
 21/9  Kentucky home
 28/9  Skärgårdsflirt
 5/10  Åskbollen
12/10  Tordmulen
19/10 I washed my hands
26/10 Västkustsnoa (bytesdans)
 2/11  Vargtassen
 9/11  En vals tillsammans
16/11 Tindrande ögon
23/11 NyPetschottis
30/11 Lottas polka

 
Kvällens dans våren 2016.
13/1  Rolletten
20/1  Anna-Mosters vals
27/1  Borgundaschottis
 3/2   Bröllopshambo (bytesdans)
10/2  Bonnen
17/2  Höjdar-rag
24/2  Fest-vals (bytesdans)
  2/3  Fantasisnoa
  9/3  Schottis på Fröjden
16/3  Glanshammarsnoa
23/3  Rödluvan (bytesdans)
30/3  Vargtassen
  6/4  Hambo från Säffle
13/4  Anderssons tango
20/4  Skepplandavalsen
27/4  Näcken

 
Kvällens dans hösten 2015.
  2/9   Hambosnurr från Hökis
  9/9   Sockerpillret
16/9   Hambosnurr från Hökis
23/9   Hyfsapolka
30/9   Amandaswing
 7/10  Grisesnoa
14/10  Borgundapolka
21/10  Schottis på Fröjden
28/10  Hamboflickan
  4/11  Toftasvängen 
11/11  Linnea
18/11  En vals tillsammans
25/11  En vals tillsammans
 2/12   Bjällerklang