<< Sida11

Sida13 >>

 

klart.se

Kalender

 Anten
 24 juni Lördag
 Eva o Ingvar

 Anten
 6 september Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 13 september Onsdag
 Conny

 Anten
 20 september Onsdag
 Conny

 Anten
 27 september Onsdag
 Bengt

 Anten
 4 oktober Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 11 oktober Onsdag
 Göran.

 Anten
 18 oktober Onsdag
 Conny

 Anten
 25 oktober Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 1 november Onsdag
 Bengt

 Anten
 8 november Onsdag
 Conny

 Anten
 15 november Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 22 november Onsdag
 Eva o Ingvar

 Anten
 29 november Onsdag
 Conny

 Anten
 6 december Onsdag
 Conny

 Anten
 13 december Onsdag
 Conny och Lars-Håkan.


Besök nr  711381
idag  28

B  1985957 U  28

-Sida12 -Tidigare artiklarKlicka för större bild.


Margaretha och Anders Krüger, dansledare i Anten.
Margaretha började dansa redan som barn, hon fick nämligen följa med sin mamma och pappa på gammaldanskurs hösten 1972. Hennes mamma jobbade då på IKEA som ordnade en gammaldanskurs för sina anställda. Efter den kursen var både mamma, pappa och hon fast i gammaldansens virvlar.
När Margaretha började dansa dansades det överallt. I början höll hon mest till runt Kungsbacka, där hon är född och uppvuxen. Många säger att det var färre danser och nästan bara grunddanser då samt lättare danser, men där håller Margaretha inte med alls, utan det var mer fysiskt ansträngande danser. I t.ex. schottis hoppade man, men numera dansar man "latmansschottis".
1977, då Anders var 14 år, gick han på en nybörjarkurs tillsammans med tolv tjejer och sin tvillingbror.Då var det mest grunddanser, men sedan fortsatte det med andra danser och dans på många olika ställen. Eftersom Anders växte upp i Göteborg fanns det gott om dansställen att välja på. Han dansade mycket, det kunde bli dans 5-7 gånger i veckan i övre tonåren.
Den 31 juli 1988 träffades Margaretha och Anders på en söndagsdans på Tjolöholm. Hon bjöd upp honom, eftersom han satt och såg lite övergiven ut. Hon sa:
- Ska du sitta här och hänga hela kvällen? Sedan den dagen har de varit ett par, kärleken slog till med kraft och på årsdagen av deras första dans gifte de sig.
I Anten dansade de för första gången vårvintern 1990, det var några dansvänner som hade tagit med dem dit. Efter att ha bott i Norrland några år kom de tillbaka 1997 och bosatte sig i Alingsås och då tog de upp gammaldansen igen. 2001 började Margaretha och Anders som dansledare i Anten efter en del påtryckningar från Mona Holmstrand som då var med i styrelsen för Antens Gammaldansare. Mona ville ha yngre dansledare och eftersom de var det yngsta paret skulle de förhoppningsvis locka yngre dansare. De dansade mycket bra och det såg så fint ut när de dansade tillsammans, så de skulle passa bra som dansledare, tyckte Mona.
I början var Margaretha vettskrämd över att prata i headsetet, men så småningom försvann rädslan.
- Att kunna dansa en dans och att lära ut, är två helt skilda saker, faktiskt mycket svårare än många tror, särskilt i början innan man får erfarenhet, säger Margaretha. Inger och Roland Karlsson var ett stort stöd och hjälpte till mycket. Vid ett tillfälle kunde Margaretha inte följa med till kursen och Anders blev tvungen att sätta på sig headsetet och börja prata, det var nervöst, men det gick bra. För några år sedan gick de en kurs i hur man lär ut grunddanser till nybörjare och de fick lära sig nya sätt att lära ut bl.a. vals och hambo på.
För ett par år sedan blev Anders invald i styrelsen för Antens Gammaldansförening och har nu varit ordförande i över två år.
Gammaldansen har betytt och betyder fortfarande oerhört mycket för båda två. Det var ju gammaldansen som förde dem samman.
Augusti 2012.